Od śmierci żony Kouhei Inuzuka opiekuje się swoją córeczką Tsumugi najlepiej, jak tylko potrafi. Jednak z powodu niewiedzy kulinarnej i braku czasu spowodowanego pracą nauczyciela jest zmuszony polegać na gotowych posiłkach ze sklepów spożywczych. Sfrustrowany własną nieumiejętnością do zapewnienia córce świeżego, pożywnego posiłku Kouhei przyjmuje ofertę od swojej uczennicy Kotori Lidy, by wstąpić na kolację do jej rodzinnej restauracji. Podczas ich pierwszej wizyty, ojciec i córka odkrywają, że restauracja jest często nieczynna z powodu nieobecności matki Kotori, przez co dziewczyna często jada samotnie. Po wielu namowach swojej uczennicy Kouhei postanawia dalej przychodzić do restauracji z Tsumugi, aby gotować i jeść przepyszne domowe jedzeniem razem z Kotori.
Amaama to Inazuma opowiada wzruszającą historię troskliwego ojca, który z całych sił stara się uszczęśliwić swoją uroczą córeczkę, jednocześnie odkrywając wartość i znaczenie gotowania, rodziny oraz ciepłych domowych posiłków, które często brane są za coś oczywistego.